Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

Arnhemse sociale onderneming ontvangt investeringsbedrag van honderdduizend euro
Driewielermaker Tworby wint digitale editie IGNITE Award

Sociaal ondernemer Bob van den Berg is de winnaar van de IGNITE Award 2020. Met zijn onderneming Tworby won hij donderdagmiddag 12 november tijdens de finale de eerste prijs, goed voor een investeringsbedrag van 100.000 euro. Na de ontknoping was Van den Berg tot tranen toe geroerd: “Dit is onbeschrijfelijk.”

Fiets omgebouwd tot driewieler
Tworby wil dat mensen langer en zelfstandig blijven fietsen waardoor zij hun autonomie bewaren en onderdeel uit blijven maken van hun sociale netwerk. Het bedrijf bouwt daarom eigen fietsen van mensen om tot driewielers. Oprichter Van den Berg kon na afloop amper bevatten dat hij echt de winnaar is. “Het moet nog landen, maar ik weet wel al dat dit ervoor gaat zorgen dat ik met Tworby nog meer impact kan maken. Met dit geldbedrag komt alles wat ik heb bedacht in een stroomversnelling terecht.”

Kennis en netwerk
De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds dat met dit starterstraject sociaal ondernemers uit Gelderland en Overijssel (Oost-Nederland) met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van hun businessplan. Gedurende een leertraject van acht weken kregen acht geselecteerde sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan. Tijdens de Pitch, die dit jaar vanwege Covid-19 digitaal werd georganiseerd vanuit Industrial Studios in Arnhem, kregen de vier overgebleven finalisten de kans op financiële steun.

Tweede prijs en publieksprijs
Naast Tworby vielen nog twee ondernemingen in de prijzen. Slimme Streken uit Zwolle eindigde op de tweede plaats en ontvangt 50.000 euro. Sociaal ondernemer Taru Anne van den Born biedt met zijn bedrijf bijzondere dagbesteding en leerwerkplekken aan in een spellenwinkel en in een ambachtelijke smederij. Bij het horen van de uitslag was de Zwollenaar sprakeloos. “Dit is wat ik had gehoopt, maar nooit heb durven dromen. Iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt: bedankt.”

Op de publieksprijs, goed voor 5.000 euro, werd meer dan 4.000 keer gestemd. De winnaar werd Trash’ure Taarten uit Nijmegen. Ondernemers Jeanne van Ittersum, Anton Kooij en Bram Swartjes bieden nieuwe Nederlanders een passende werkplek binnen de bakkerij, waar zij taarten en andere lekkernijen maken van groenten en fruit die men anders weggooit.

Alle deelnemers aan de IGNITE Award 2020

Naast Tworby, Slimme Streken en Trash’ure Taarten deden nog vijf sociale ondernemingen mee aan het finaletraject van IGNITE. Hul Le Kes (Arnhem), Woodwerkers (Zutphen), Houtatelier Régine (Apeldoorn), Puur Betuws (Geldermalsen) en Kidzstore (Hengelo) schopten het tot de laatste acht deelnemers.

 

Finale terugkijken

De finale vond donderdagmiddag plaats van 16.00-17.00 uur in de Industrial Studios te Arnhem en is in zijn geheel terug te kijken via deze link.

Als bijlage de brief van de wethouder over dit heikele onderwerp.

 

En voor wie niet de hele brief wil lezen, hier de conclusie:

We hebben uiteindelijk besloten de ervaren overlast te verdelen in de
wijk en daarom gekozen voor de eenrichtingsvariant. Dat betekent dat buslijn 6 in de loop van
volgend jaar staduitwaarts vanaf de Malderburchtstraat via de Van der Duyn van
Maasdamstraat naar de Cort van der Lindenstraat rijdt en stadinwaarts via de Thorbeckestraat
naar de Malderburchtstraat.

Met 1967 aanvragers, 883 thuiskoks en 4617 maaltijden eindigde de tweede editie van de Kook Voor Je Buur 10Daagse – van 25 september t/m 4 oktober – opnieuw als een succes. Stichting Thuisgekookt hoopt via de Kook Voor Je Buur 10Daagse het afhalen van maaltijden bij je buren normaler en voor iedereen te maken, zodat het een logische optie is op het moment dat dit nodig of wenselijk is. Stéphanie van Gerven (directeur Stichting Thuisgekookt): “Wij willen laten zien dat maaltijden aanbieden voor of afhalen bij je buren makkelijk en gezellig is. Ik hoop dat mensen hier na deze 10 dagen daardoor sneller voor kiezen. Het is onze droom dat er in de toekomst in elke straat een vers gekookte maaltijd bij een buurtgenoot af te halen is. In deze tweede 10Daagse hebben we opnieuw mooie stappen gezet op weg naar minder drempels, met als belangrijkste stap de invoering van onze nieuwe website begin september, waarop bestellen veel eenvoudiger is gemaakt en nu ook zonder het aanmaken van een account mogelijk is. We kunnen niet alle drempels omtrent afhalen bij je buren in 10 dagen wegnemen, maar ik denk dat we weer mooie stappen hebben gezet en ik kijk uit naar de volgende keer.”

 

Een jaarlijks terugkerende campagne

Dit is de tweede editie van de Kook Voor Je Buur 10Daagse in Nederland, die jaarlijks rondom Burendag en de Week tegen de Eenzaamheid gehouden wordt. In 2021 is de Kook Voor Je Buur 10Daagse van 24 september t/m 3 oktober. De week werd dit jaar ondersteund door 7 gemeenten en een aantal fondsen. Stéphanie van Gerven: “Ik wil de huidige partnergemeenten en fondsen bedanken voor hun steun en vertrouwen dit jaar en hoop dat zij en nog veel meer gemeenten of andere partners zich geroepen voelen om ons volgend jaar (weer) te steunen, zodat we nog meer kunnen bereiken. Daarnaast hoop ik dat we volgend jaar nog meer grote partners bereid vinden om hun achterban te activeren om iets af te halen bij of te koken voor hun buurtgenoten, zodat we een nog bredere doelgroep kunnen inspireren.”

Nijmeegse corporaties en zorgorganisaties bieden wethouders aanpak voor inclusieve buurten aan


Samen bouwen aan buurten waar iedereen een plek heeft, meetelt en wordt gezien

NIJMEGEN – Samen bouwen aan inclusieve buurten. Waar alle bewoners, ook kwetsbare mensen, een plek hebben en mee kunnen doen in onze samenleving. Dat is de droom die drie Nijmeegse woningcorporaties en vier zorgorganisaties vastlegden in een intentieovereenkomst. Vandaag overhandigden zij die aan de wethouders Visser en Vergunst. Hiermee spreken de organisaties uit dat ze hun deskundigheid, ervaring en (financiële) middelen willen samenbrengen om hun droom waar te maken.Overhandiging intentieovereenkomst Samen sterker Wijken van en voor iedereen 061120 1 600x800

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=ByuRWVY35t0

De bestuurders van Portaal, Talis, Woonwaarts, Driestroom, Pro Persona, IrisZorg, RIBW Nijmegen & Rivierenland ondertekenden hun intentieovereenkomst, coronaproof. In filmpjes spreken zij hun ambitie uit en geven ze de intentieovereenkomst visueel door aan de volgende bestuurder. Namens de corporaties en zorgorganisaties boden Esther Lamers (Woonwaarts) en Esther Nelissen (Driestroom) de ondertekende intentieovereenkomst symbolisch aan de twee wethouders aan. “Niet alleen een mooi moment, maar ook een noodzakelijk moment”, aldus Wieke van Veldhuizen, (woningcorporatie Portaal). “Want alleen met elkaar, door elkaar vast te houden, kunnen we ons doel bereiken.”

Sámen inclusief denken
“In de intentieovereenkomst staat hoe we onze droom willen realiseren”, vertelt Esther Lamers, (Woonwaarts). “Onder meer via de leergang ‘Moderne Devotie’, die we samen doorliepen, hebben we de uitgangspunten hiervoor ontdekt. We hebben opgeschreven hoe we door samenwerking essentiële veranderingen kunnen verwezenlijken voor wonen en zorg in de wijk.” Edwin ten Holte (RIBW Nijmegen & Rivierenland) vult aan: “Dat begint bij het inclusief denken van ons als zorgorganisaties en woningcorporaties. Staan voor inclusie.” Ronald Leushuis (Talis): “Ons
niet meer afvragen waar we van zijn, maar wat we gaan doen.” De zeven organisaties worden in het verwezenlijken van hun droom begeleid door Anneke Nijhoff van planontwikkelbedrijf FAME: “Voor de realisatie van inclusieve buurten gaan ze praktisch te werk, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau. Daarin is het mijn rol om ervoor te zorgen dat organisaties en mensen op beide niveaus elkaar begrijpen om van daaruit tot nieuwe ideeën en werkwijzen te komen.”

In inclusieve buurten hebben alle bewoners, dus ook kwetsbare mensen, recht op een plek
“We gaan aan de slag voor een samenleving in de meest letterlijke zin van het woord: samen leven. Waarin vragers van ondersteuning of zorg ook dragers voor anderen kunnen zijn.” Marjan
Verschuure (IrisZorg): “Ieder mens heeft wat te bieden voor een ander. We kijken niet naar wat mensen niet kunnen, maar wat ze wél kunnen bijdragen. Zo wordt het een manier van samenleven waarin iedereen tot zijn recht komt.”

Iedereen heeft recht op een volwaardig leven
Patricia Esveld (Pro Persona): “We vinden dat ieder mens recht heeft op een volwaardig leven. Daarom gaan we onderzoeken hoe we dit voor elkaar krijgen zodat we inclusieve woonwijken in Nijmegen kunnen realiseren. De komende tijd kijken we naar verschillende vormen van wonen met ondersteuning en zorg en hoe dat past in een woonwijk. Samen met onze partners zijn we benieuwd hoe dat eruit gaat zien: een buurt waarin iedereen meetelt en gezien wordt. Waar ieder mens meedoet en van waarde is en waarbij hun achtergrond niet op de voorgrond staat.”

Beste meneer/mevrouw,

In april presenteerde de gemeente nieuwe parkeerplannen. Veel mensen, waaronder u, reageerden op deze plannen. Op basis van alle reacties pasten we de plannen aan. Hoe? Dat staat in het rapport in de bijlage. Ook beantwoorden we in dit rapport vragen van mensen.

 

Wat hebben we gedaan?

We maakten dit rapport in de bijlage na alle reacties en besprekingen van de afgelopen maanden. Nadat we in april de parkeerplannen presenteerden, ontvingen we namelijk meer dan 500 reacties per e-mail. Daarna spraken we met wijkraden in oost, west en noord. Voerden we gesprekken met voor- en tegenstanders. En hielden we zeven online bijeenkomsten. Op die online bijeenkomsten waren bijna 300 mensen. Met hen deelden we informatie en bespraken we alternatieven. Vooral de bijeenkomsten in oost en west waren druk bezocht.

 

We kijken terug op goede en nuttige gesprekken. Alle ideeën en opmerkingen die mensen de afgelopen maanden inbrachten, zijn serieus afgewogen. Dat leverde een aangepast plan op. Dit nieuwe plan “Parkeren in Nijmegen 2020-2030” staat op nijmegen.nl/parkeernota.

 

Hoe nu verder?

Het college van burgemeester en wethouders stuurde vandaag de nieuwe parkeerplannen naar de gemeenteraad. De raad bespreekt deze plannen binnenkort. U kunt ook bij de raad uw mening geven over de parkeernota. Meer informatie over de raad staat op nijmegen.nl/gemeenteraad.

 

Wij willen u vriendelijk bedanken voor uw reactie en deelname.

 

Met vriendelijke groet,

Ellen Stam

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven