Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws

Hier vind je het meest recente nieuws.

De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit roept Nijmegen op maandag 9 mei uit tot ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. In een aansluitende campagneweek ontvangt schrijver Adriaan van Dis een eredoctoraat en kun je vier dagen lang deelnemen aan ruim 40 activiteiten rondom taal, cultuur en geschiedenis.

 

We ademen talen en culturen op de campus van de Radboud Universiteit. Naast de vele opleidingen van de Faculteit der Letteren zijn er op en nabij de universiteit toonaangevende instituten voor taalonderzoek en onderzoek naar taal en hersenen te vinden. Denk aan het Centre for Language Studies, Radboud In’to Languages, het Donders Instituut en het Max Planck Instituut. Door Nijmegen uit te roepen tot taalhoofdstad laten we zien wat we te bieden hebben op het gebied van taal en cultuur.

 

Ruim 40 activiteiten! En dit zijn de highlights:
9 mei - Opening en Landenmarkt
Op maandag 9 mei wordt Nijmegen officieel benoemd tot Taalhoofdstad door o.a. de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en rector magnificus Han van Krieken. Aansluitend vindt de grootschalige Landenmarkt plaats. Verschillende opleidingen zijn er vertegenwoordigd en laten je door middel van quizzen, exposities en gesprekken kennismaken met allerlei talen en culturen. Kom ook en maak kans op een gratis taalcursus naar keuze van Radboud in’to Languages.

 

10 mei - Rondetafeldebat talenstudies
Dinsdag 10 mei staat volledig in het teken van de link tussen onze opleidingen en organisaties: wat is de meerwaarde van een talenstudie? In deze inspiratiesessie gaan we samen op zoek naar manieren om de meerwaarde van talenstudies kracht bij te zetten. We nodigen een aantal deskundigen uit om hun inzichten en best practices met ons te delen, en gaan in gesprek met een brede vertegenwoordiging van organisaties die betrokken zijn bij het talenonderwijs en het afnemend werkveld. Vervolgens kun je je netwerk uitbreiden tijdens de netwerkborrel en aansluiten bij één van de zeven workshops.

 

11 mei - Uitreiking eredoctoraat Adriaan van Dis
Schrijver Adriaan van Dis ontvangt op woensdag 11 mei een eredoctoraat vanwege zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Al jaren pleit hij als schrijver, commentator en documentairemaker voor meer geletterdheid. Hij is daarnaast ambassadeur van de Faculteit der Letteren en Nijmegen Taalhoofdstad. Vervolgens interviewen enkele studenten de kersverse doctor. Jij bent van harte welkom om deze academische zitting in Concertgebouw De Vereeniging bij te wonen!

 

12 mei - Lancering Nationaal Platform Spaans en vele workshops
Op donderdag 12 mei hebben we activiteiten speciaal voor scholieren, docenten uit het voortgezet onderwijs en studenten. We trappen de dag af met de lancering van het Nationaal Platform Spaans, waar een tiental ambassadeurs bij aanwezig zijn. Vervolgens kun je deelnemen aan workshops, inspiratiesessies, masterclasses en interviews met Adriaan van Dis.

 

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie, de activiteiten en het eredoctoraat van Adriaan van Dis op www.ru.nl/taalhoofdstad. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vanaf maandag 16 mei sluit GGD Gelderland-Zuid ‘De Biezen’ in Nijmegen. Inwoners van Nijmegen en omstreken kunnen voor corona tests en vaccinaties terecht in de locatie aan de Weg door Jonkerbos 10 in Nijmegen.

De vraag naar coronatesten en -vaccinaties is de afgelopen tijd erg afgenomen. Daarom houdt de GGD nog maar een aantal locaties open in de regio.

 

Testbeleid is veranderd
Sinds 11 april 2022 is het testbeleid veranderd. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet. En kunt u uw gedrag daarop aanpassen. Voor sommige mensen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij de GGD. Voor wie dit geldt vindt u op de site van de Rijksoverheid.

 

Kijk altijd op de website voor de openingstijden

De GGD is nog steeds open voor coronatesten en -vaccinaties. Kijk altijd op de website www.ggdgelderlandzuid.nl voor de openingstijden.

GGD Gelderland-Zuid vaccineert in de regio ook op tijdelijke locaties. Op de website www.ggdgz.nl/regiotour is te zien wanneer we waar vaccineren.

GGD Gelderland-Zuid heeft op donderdag 14 april ‘GGD-locatie Weg door Jonkerbos’ in Nijmegen geopend. Met deze locatie kan de GGD inspelen op mogelijke opschalingsbehoefte in de toekomst voor testen en vaccineren in het kader van coronabestrijding. Ook is de locatie geschikt om andere GGD-diensten aan te bieden zoals reisadvisering en andere vaccinaties.

De locatie aan Weg door Jonkerbos 10 in Nijmegen (voormalige locatie van de Volvo garage) wordt voor langere tijd gebruik genomen. De opening van een nieuwe GGD-locatie past binnen de opdracht die de GGD heeft van het ministerie van VWS voor de langere termijn. Het gaat hierbij om het voorzien in voldoende vaccinatie- en testcapaciteit, ook als het coronavirus weer zou opleven. GGD Gelderland-Zuid werkt ook in andere delen van de regio aan duurzame capaciteit voor testen en vaccineren.

Wil je weten waar je de komende tijd terecht kunt voor testen of vaccineren? Kijk op de website https://ggdgelderlandzuid.nl/ voor een actueel overzicht.

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met hulp van ervaringsdeskundigen blijkt het makkelijker dan gedacht. 

Ervaren OV-ambassadeurs geven (aankomende) reizigers advies en tips over het reizen met trein of bus. 

  

Langer zelfstandig kunnen reizen draagt bij aan persoonlijke zelfredzaamheid. Ervaren OV-ambassadeurs omarmen dit en helpen 55-plussers graag op weg.  

Vragen over het reizen met bus of trein zoals: ‘Hoe vraag ik een ov-chipkaart aan? Welk abonnement past het best bij mij?’ worden door hen toegelicht. 

Elke maand vindt dit speciale inloopspreekuur plaats. 

  

Waar:   Bibliotheek de Mariënburg, Mariënburg 29, Nijmegen

Wanneer:   dinsdag 10 mei

Hoe laat:   11.00 – 12.30 uur

  

Telefonisch spreekuur 

Telefonisch contact met een OV-ambassadeur is ook mogelijk. Dagelijks zitten OV-ambassadeurs klaar tijdens het telefonisch spreekuur om OV-vragen te beantwoorden. 

Zij zijn bereikbaar op nummer: 038 – 303 70 10.   

  
Maandag t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur   
Dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur   
Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur   

  

Interactieve online informatiebijeenkomsten

Tevens is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de interactieve informatiebijeenkomsten. Data en tijdstip van deze bijeenkomsten zijn te vinden op de website.

Voor meer informatie en alle activiteiten: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.   

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!   

  

Contactinformatie                               

OV-ambassadeurs                                      

p/a YMCA (uitvoerder project)                         

Peterskampweg 12   

8031 LK Zwolle       
tel. 038-454 01 30     

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een proefreis vanuit Nijmegen.

 

Veel uitleg op het station. Oefening baart kunst. In het vervolg kan ik het zelf.” Werner (70 jaar)

Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting. 

Er wordt op eigen kosten gereisd. Neem daarom uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Na aanmelding wordt u telefonisch geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats vanuit uw eigen woonplaats.

Denkt u eraan dat u tijdens het reizen in het openbaar vervoer een mondkapje moet dragen!

 

Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs:

038 – 45 40 130.

 

Wanneer: woensdag 23 maart 2022

Waar: vanuit Nijmegen

 

 
Meer informatie
De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren en proefreizen, organiseren zij ook informatiebijeenkomsten. Tevens is er een telefonisch OV-spreekuur.

Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen naar 038-4540130, of een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik op bovenstaande banner om u aan te melden voor de nieuwsbrief
Ga naar boven