logo bibliotheek gz 2015 250x95Deze zomer vinden er twee hoorcolleges plaats in Bibliotheek Muntweg over de rol van de overheid bij misdrijven. Het eerste college op woensdag 7 augustus gaat in op cold cases en justitiële dwalingen. Het tweede deel op woensdag 14 augustus gaat over mensenrechten, van euthanasie tot privacy. De colleges duren van 10.00 tot 12.00 uur en zijn los van elkaar te bezoeken.

Cold cases zijn strafrechtelijke zaken die na vele jaren nog niet zijn opgelost. De Deventer Moordzaak is zo’n zaak. Belastingadviseur Ernst Louwes werd veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg. Hij zou volgens de politie op haar geld uit zijn geweest. Maar klopt dit wel? Is hier sprake van een justitiële dwaling? Tijdens dit zomercollege op 7 augustus komt de Deventer Moordzaak uitgebreid aan bod, samen met andere mysterieuze misdrijven en veroordelingen.

Mensenrechten

Het tweede zomercollege op 14 augustus gaat over mensenrechten, waaronder het recht op leven. Wanneer is euthanasie aanvaardbaar? In 2018 werd de discussie weer aangewakkerd door het wetsvoorstel Voltooid Leven van D66-kamerlid Pia Dijkstra. Zij vindt dat ouderen zelf over hun einde mogen beslissen. Tegenstanders vinden dat de overheid hiermee een grove inbreuk maakt op het onvoorwaardelijke recht op leven. Dit recht en andere mensenrechten komen in dit college uitgebreid aan bod. In hoeverre mag de overheid bijvoorbeeld inbreuk maken op het recht op privacy, om mensen te beschermen?

Oud Geleerd Jong Gedaan

De colleges zijn volgens de opzet van Oud Geleerd Jong Gedaan. Enthousiaste studenten geven interactieve colleges over interessante thema's aan senioren. Natuurlijk zijn ook jongere mensen van harte welkom. Een kaartje kost 5 euro. Wil je zeker zijn van een plaatsje, koop dan vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. De colleges zijn los van elkaar te bezoeken.