Arnhemse sociale onderneming ontvangt investeringsbedrag van honderdduizend euro
Driewielermaker Tworby wint digitale editie IGNITE Award

Sociaal ondernemer Bob van den Berg is de winnaar van de IGNITE Award 2020. Met zijn onderneming Tworby won hij donderdagmiddag 12 november tijdens de finale de eerste prijs, goed voor een investeringsbedrag van 100.000 euro. Na de ontknoping was Van den Berg tot tranen toe geroerd: “Dit is onbeschrijfelijk.”

Fiets omgebouwd tot driewieler
Tworby wil dat mensen langer en zelfstandig blijven fietsen waardoor zij hun autonomie bewaren en onderdeel uit blijven maken van hun sociale netwerk. Het bedrijf bouwt daarom eigen fietsen van mensen om tot driewielers. Oprichter Van den Berg kon na afloop amper bevatten dat hij echt de winnaar is. “Het moet nog landen, maar ik weet wel al dat dit ervoor gaat zorgen dat ik met Tworby nog meer impact kan maken. Met dit geldbedrag komt alles wat ik heb bedacht in een stroomversnelling terecht.”

Kennis en netwerk
De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds dat met dit starterstraject sociaal ondernemers uit Gelderland en Overijssel (Oost-Nederland) met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van hun businessplan. Gedurende een leertraject van acht weken kregen acht geselecteerde sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan. Tijdens de Pitch, die dit jaar vanwege Covid-19 digitaal werd georganiseerd vanuit Industrial Studios in Arnhem, kregen de vier overgebleven finalisten de kans op financiële steun.

Tweede prijs en publieksprijs
Naast Tworby vielen nog twee ondernemingen in de prijzen. Slimme Streken uit Zwolle eindigde op de tweede plaats en ontvangt 50.000 euro. Sociaal ondernemer Taru Anne van den Born biedt met zijn bedrijf bijzondere dagbesteding en leerwerkplekken aan in een spellenwinkel en in een ambachtelijke smederij. Bij het horen van de uitslag was de Zwollenaar sprakeloos. “Dit is wat ik had gehoopt, maar nooit heb durven dromen. Iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt: bedankt.”

Op de publieksprijs, goed voor 5.000 euro, werd meer dan 4.000 keer gestemd. De winnaar werd Trash’ure Taarten uit Nijmegen. Ondernemers Jeanne van Ittersum, Anton Kooij en Bram Swartjes bieden nieuwe Nederlanders een passende werkplek binnen de bakkerij, waar zij taarten en andere lekkernijen maken van groenten en fruit die men anders weggooit.

Alle deelnemers aan de IGNITE Award 2020

Naast Tworby, Slimme Streken en Trash’ure Taarten deden nog vijf sociale ondernemingen mee aan het finaletraject van IGNITE. Hul Le Kes (Arnhem), Woodwerkers (Zutphen), Houtatelier Régine (Apeldoorn), Puur Betuws (Geldermalsen) en Kidzstore (Hengelo) schopten het tot de laatste acht deelnemers.

 

Finale terugkijken

De finale vond donderdagmiddag plaats van 16.00-17.00 uur in de Industrial Studios te Arnhem en is in zijn geheel terug te kijken via deze link.