Verscholen in het groen aan de Opaalstraat ligt de woongemeenschap van Centraal Wonen. Al sinds 1989, en in september was dat reden voor een lustrumfeest. Een van de voordelen van collectief wonen: onder de ruim 70 bewoners zijn er altijd mensen om hartige taarten te bakken, het binnenplein te versieren of muziek te maken. Het Open Podium is een jaarlijks terugkerend spektakel.
© Foto: CWO
In een woongemeenschap als deze deel je voorzieningen: de tuin, wasmachines, gemeenschappelijke keukens, speelplekken. Maar ieder heeft een eigen woning. Brenda Peters woont er met haar man en zoontje. Eigen woonruimte vindt ze belangrijk, maar ze kiest bewust voor een plek waar de buren elkaar kennen. Brenda: “Mijn kind leert hier niet alleen samenspelen met andere kinderen maar ook kippen verzorgen. En voor hem komt groente niet alleen uit de supermarkt maar ook uit eigen tuin. Hij leert ook leren rekening te houden met elkaar en bij de buren aan te kloppen als hij iets nodig heeft. Als moeder ben ik daar heel blij mee.”
Een dorpse sfeer in de stad dus, met gezinnen, alleenstaanden, ouderen en studenten. Waar je elkaar kent, ontmoet en helpt. Maar vrijblijvend is het ook niet. Een collectief werkt alleen als iedereen een bijdrage levert. Bij Centraal Wonen Opaalstraat huur je van Talis maar beheer je samen het terrein en de gezamenlijke ruimtes. Zo is er een kippengroep, wasmachinegroep, tuingroep, activiteitencommissie en een wooncommissie. In appgroepen spreek je met elkaar af voor tuinwerkdagen, wandelingen, pingpongen, filmavonden, samen eten of koffiedrinken.
© Foto: Hou van Hatert
Bewoner Ruud Terhaag: “Als je alleen woont is het fijn om contact met je buren te hebben. Ik heb eerder in een woongroep gewoond, maar dat werd me te studentikoos. Een wooncollectief past beter bij mij. Contact hoeft niet maar kan wel. En ik heb de indruk dat we hier bewust met elkaar en de omgeving bezig zijn.”
Wilt u meer weten? Kijk op https://www.cwopaalstraat.nl.
©Tekst: Jitske Jonkman