Met deze slogan voert GGD Gelderland-Zuid een groot gezondheidsonderzoek uit onder ruim 45.000 inwoners. Ben je uitgekozen? Dan krijg je een vragenlijst op papier of een inlogcode voor een digitale vragenlijst. Al veel Gelderlanders deden mee. Daar zijn de onderzoekers van de GGD blij mee: “wij kunnen de gemeenten dan adviseren over hoe het met hun inwoners gaat. Juist nu in deze coronatijd is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Als jij bent uitgekozen vertegenwoordig je een heleboel mensen in jouw omgeving. Dus doe jij mee dan weet de gemeente en de GGD hoe het gaat met de mensen in jouw buurt of jouw leeftijdsgroep.”

Meedoen voor jezelf?
Onderzoeker Jolanda Terpstra: “Door de vragenlijst in te vullen sta je stil bij je eigen gezondheid. Wat eet en drink je op een dag en zit je wel lekker in je vel? Wat vind je van de omgeving, groen genoeg of niet? Het is een vragenlijst met heel veel verschillende vragen.“

Meedoen om dingen te veranderen?
Deelname aan de Gezondheidsmeter is belangrijk. Met de uitkomst kijkt de gemeente wat er nodig is om de gezondheid en leefgewoonten van inwoners te verbeteren. Bijvoorbeeld meer beweegtuinen, wandelclubjes of fietsmaatjes. "We weten dat tijdens de eerste coronagolf veel minder gesport werd en dat we veel minder bewogen. Dat is zorgelijk”, stelt onderzoeker Jolanda Terpstra. "De sportclub was dicht en een gezonde leefstijl is juist goed voor ons immuunsysteem. We hopen dat uit dit onderzoek blijkt dat mensen toch manieren gevonden hebben om sportief bezig te zijn. Maar ook dat de jongeren manieren vonden om contact te houden met elkaar. Dat is ook belangrijk om gezond te blijven”.

Waarom zou je niet meedoen?
Jolanda Terpstra vraagt zich af waarom mensen de vragenlijst niet invullen: “Ik hoop dat heel veel mensen de vragenlijst tóch nog invullen. We willen graag weten waarom mensen niet meedoen, om dat bij een ander onderzoek te verbeteren. Hierbij doe ik de oproep om ons hierover een berichtje te sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via social media.”

Prijs winnen
Iedereen die de vragenlijst invult maakt kans op een mooie prijs. De winnaars horen begin volgend jaar of ze een iPad of een iWatch hebben gewonnen.