Eerder dit jaar werd specifiek in de wijk Hatert een preventieactie gehouden waarbij ruim 4000 woningen nader werden bekeken. Ook zijn kaarten verspreid met preventietips en wordt er intensief en gericht gesurveilleerd. Een kort bericht om, nu de dagen korter zijn geworden, de tips weer even naar voren te halen.

Nog steeds wordt bijna 90% van alle inbraken gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Zo’n gelegenheidsinbreker plant de inbraak niet maar slaat toe als hij denkt dat er iets te halen valt. Omdat hij snel wil toeslaan, schrikken goed hang- en sluitwerk en goede verlichting hem af. Zorg daarnaast ook voor het afsluiten van ramen én deuren en laat waardevolle spullen niet in het zicht staan. En oplettende buren zijn vaak ook een goede preventie tegen woninginbraak.

Preventie
In woningen die in het bezit zijn van het certificaat Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt vele malen minder ingebroken, dan in niet beveiligde woningen. Door verschillende verzekeringsmaatschappijen worden kortingen gegeven op de premies van uw inboedelverzekering.

Nog wat tips
Zorg daarnaast dat uw waardevolle spullen zijn geregistreerd door er een foto van te maken bijvoorbeeld. Noteer daarnaast merk, type, serienummers en de IMEI-code van uw mobiele telefoon. Deze laatste wordt zichtbaar als je *#06# intoetst.

Meer weten?
Als particulier vindt u meer informatie op www.politiekeurmerk.nl of neem contact op met een PKVW-erkend bedrijf (certificatie-instelling). Vraag naar het ABC van Veilig Wonen, met uitleg over het keurmerk en praktische tips. Ook kunt u de politiewebsite raadplegen voor de nodige preventietips: http://www.politie.nl/Gelderland-Zuid/Preventie_/Veiligwonen/